JAC Zuid-West-Vlaanderen

U bent hier

Jeugdadviseurs

Als je jong bent kijk je vaak anders naar wat er met en rond je gebeurt dan wanneer je ouder bent. Als leeftijdsgenoten begrijp je elkaar sneller, hecht je belang aan dezelfde dingen, ben je thuis in elkaars leefwereld. Praten over wat je bezighoudt is vaak gemakkelijker met leeftijdsgenoten. En dan vooral met die vrienden die daarvoor open staan.

Het JAC wil je daarom helpen elkaar te helpen. Door mogelijkheden te geven om mekaar te vinden, verhalen te delen, elkaar te helpen en te steunen.

Jeugdadviseurs

Iemand in je omgeving vertrouwt je plots toe dat hij of zij in nesten zit. Je vindt het belangrijk om er te zijn voor je vrienden en je wil helpen. Een gesprek lost al veel op maar hoe pak je dat aan? Waar kan je terecht als je zelf geen raad weet?

Jongere onder jongeren

Als jeugdadviseur kan je veel betekenen voor vrienden. Logisch, want over sommige dingen praat je nu eenmaal makkelijker met leeftijdsgenoten dan met volwassenen.

Vrienden weten dat ze bij je terecht kunnen, ook al loop je daar niet mee te koop. Je bent begaan met hen en springt graag bij waar nodig. Het zit vaak in kleine dingen: een goed gesprek, samen leuke dingen doen.
Zit je in het 3de, 4de of 5de middelbaar en herken je dit bij jezelf? Dan is de opleiding ‘jeugdadviseurs’ iets voor jou!

Informeren, steunen, doorverwijzen

Wat doet je als jeugdadviseur? Je informeert andere jongeren over vriendschap, relaties, welke rechten ze hebben,...

Wanneer een jongere een probleem heeft, zal je echt luisteren en de jongere steunen. Soms kan je de jongere zélf niet helpen. Maar dan ken je wél de weg naar de professionele hulpverlening.

Als jeugdadviseur hoef je dus geen alwetende professor te zijn of een vat vol oplossingen. Je gaat samen met vrienden op zoek naar oplossingen of antwoorden.

Een opleiding om je vrienden nog beter te helpen?

We beginnen met een kennismakingsmoment, dan volgt een vormingsdriedaagse vol met activiteiten, verrassingen, een feestje,…. In de maanden daarop volgen nog een aantal bijeenkomsten waarbij je zelf de inhoud van deze activiteiten mee bepaalt.

Jeugdadviseur worden is een kans om nieuwe vrienden te maken en samen leuke dingen te doen. En het is allemaal helemaal gratis.

  • Tijdens de opleiding leer je de andere jeugdadviseurs kennen en ook het aanbod van het JAC.
  • Je krijgt informatie, je wisselt ervaringen uit en praat over allerlei jongerenthema’s zoals relaties en seksualiteit, druggebruik, jongerenrechten, …
  • Je krijgt tips over het steunen van je leeftijdsgenoten en oefent die met allerlei leuke activiteiten zoals toneeltjes, spelletjes, gesprekken, quizzen en discussies.
  • Je leert heel wat over communiceren en hoe je vrienden kan verder helpen zonder er zelf aan onderdoor te gaan.
  • Je komt te weten waar je terecht kan als vrienden meer hulp nodig hebben.
  • Plezier maken staat uiteraard ook bovenaan onze “to do list”!

Zin in?

Vul dan dit formulier in en wij nemen contact met je op wanneer we aan de inschrijvingen beginnen.

Heb je vragen? Bel naar 056 21 04 42 of mail naar jac@cawzuidwestvlaanderen.be. Een JAC-medewerker kan je vertellen wanneer het JAC opnieuw een opleiding organiseert of wanneer de eerstvolgende bijeenkomst van jeugdadviseurs is gepland.
Je kan ook onze folder downloaden, waar de meest recent gekende data instaan.