JAC Zuid-West-Vlaanderen

U bent hier

Het jongerenonthaal: een eigen plek voor jongeren

Het JAC is er voor jongeren tussen 12 en 25 jaar

Je kan er terecht voor informatie, documentatie, advies of voor een rustig gesprek.
Bij ons kan iedere jongere langskomen met eender welke vraag.

Slachtoffer van een misdrijf? Betrokken bij een verkeersongeval? Vragen over misbruik, geweld of kindermishandeling? Gevlucht naar België? Iemand in de gevangenis? ...

Je kan er anoniem, zonder afspraak en gratis terecht. Je kan binnenstappen in het jongerenonthaal in Kortrijk, Menen en Waregem. Je kan het JAC ook bellen op 056 21 04 42 (JAC Kortrijk en Waregem) of 0499 53 50 56 (JAC Menen), schrijven, e–mailen of je kan chatten met het JAC. Alles wat je bij ons vertelt, blijft tussen ons. We hebben dus beroepsgeheim. Er worden geen stappen ondernomen als je dat zelf niet wilt.
Enkel in gevaarsituaties kunnen we hiervan afwijken. Wanneer iemand in gevaar is of als er zich een noodtoestand voordoet, hebben we meldingsplicht. We brengen jou daar altijd van op de hoogte.
Als wij niet direct een antwoord op je vraag vinden, zullen we je helpen uitzoeken waar je wel terecht kan.

Informatie in alle formaten

In het JAC vind je informatie over alles wat jij wil weten. Heb je informatie nodig over aids voor een schoolwerk? Zoek je adressen van organisaties die vrijwilligerswerk in het buitenland aanbieden? Wil je graag iets doen in je vrije tijd, bij jou in de buurt? In het JAC vind je de antwoorden.
Ook over thema’s zoals seks en relaties, alleen gaan wonen, je rechten en plichten, geld, middelengebruik, werk of studies vind je info. Digitaal of ouderwets gedrukt. Je kan informatiemappen komen inkijken. De meeste folders en brochures kan je meenemen. Bovendien kan je ook gratis informatie opzoeken op het internet. En er is altijd iemand van het JAC in de buurt om je te helpen bij je zoektocht.
Wil je hulp bij een grotere schoolopdracht of wil je een JAC-medewerker interviewen. Dan maak je best op voorhand een afspraak.

Iemand die naar je luistert

Er is in het JAC steeds een jongerenhulpverlener. Het hoeft niet, maar je kan er praten met hen met of zonder afspraak. Kleine of grote problemen, je hoeft er niet alleen mee te zitten. Wil je gewoon je verhaal kwijt of zoek je iemand die je kan helpen om antwoorden te vinden op je vragen, dan kan je terecht bij deze hulpverlener.

Vrijwillig, vertrouwelijk en helemaal gratis

Deze gesprekken zijn vrijwillig. Jij neemt het initiatief om advies te vragen aan het JAC. Jij bepaalt hoe vaak we praten en waarover. En samen maken we afspraken om deze gesprekken in goede banen te leiden.
Alles wat jij in deze gesprekken of mails vertelt, blijft tussen jou en het JAC. Alleen met jouw toestemming kan de begeleider overleggen met iemand van buiten het JAC.

Anoniem contact

Iedereen heeft de kans om anoniem contact met ons op te nemen, zowel via telefoon, mail als chat. We weten immers hoe moeilijk die eerste stap kan zijn. Op deze manier hopen we het voor jou zo veilig mogelijk te maken om te praten over elk probleem.

Directe hulp

  • informatie, aangepast aan je persoonlijke situatie.
  • advies over verschillende oplossingen of keuzemogelijkheden die je hebt. We geloven immers dat het belangrijk is dat jij dit zelf bepaalt: wat je doet en niet doet, wanneer en hoe.
  • administratieve of praktische hulp: zeker wanneer je niet terecht kan bij iemand om je hierbij te helpen kunnen papieren soms een hele klus zijn. We wijzen je ook de weg waar je terecht kan voor goedkope spullen, financiële of medische hulp.
  • opvang, zowel wanneer je in een crisissituatie zit als wanneer je dakloos bent.
  • hulp om stappen te zetten naar andere diensten of organisaties.